Pyszna, idealna na niedzielny obiad zamiast schabowego ;)
Składniki:
Na pieczeń:
-0.5 kg wieprzowiny, może być schab, karkówka
-3 łyżki oleju
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka majeranku
-2 łyżeczki papryki czerwonej
-sól i pieprz
Sos:
-sos z pieczeni
-1/2 szklanki wody
-2 łyżki mąki pszennej
-sól i pieprz
Dodatkowo:
-kasza gryczana w woreczkach
-kilka pomidorków koktajlowych
-natka pietruszki do dekoracji
-
Pieczeń wieprzowa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczeń:
Umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu. Natrzeć wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i posmarować olejem. Następnie obsypać mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wlać na dno naczynia pól szklanki wody. Całość przykryć folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piec 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa należy nakłuć ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.Gdy pieczeń jest upieczona należy wyłożyć ją na deskę i pokroić na plasterki, przykryć całość kawałkiem folii aluminiowej.
2.Sos:
W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu należy przelać go do rondelka i dodać 1/2 szklanki wody.Zagotować.Do osobnego garnuszka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 2 łyżki mąki, wszystko dobrze wymieszać.Do gotującego się sosu w rondelku wlać powoli mączny roztwór szybko mieszając następnie doprawić do smaku.
3.Kaszę ugotować tak jak na opakowaniu.Ugotowaną kaszę można wymieszać z 1 łyżką masła będzie wtedy lepiej smakowała.
Pieczeń polać sosem i podawać z kaszą i pomidorkami dodać pietruszki do dekoracji.
Komentarze