Pieczeń wieprzowa w sosie własnym

4.5 (184 ocen)

Pyszna, idealna na niedzielny obiad zamiast schabowego ;)

Składniki:

  • Na pieczeń:
    -0.5 kg wieprzowiny, może być schab, karkówka
    -3 łyżki oleju
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka majeranku
    -2 łyżeczki papryki czerwonej
    -sól i pieprz
    Sos:
    -sos z pieczeni
    -1/2 szklanki wody
    -2 łyżki mąki pszennej
    -sól i pieprz
    Dodatkowo:
    -kasza gryczana w woreczkach
    -kilka pomidorków koktajlowych
    -natka pietruszki do dekoracji
    -
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń wieprzowa w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczeń:
    Umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu. Natrzeć wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i posmarować olejem. Następnie obsypać mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wlać na dno naczynia pól szklanki wody. Całość przykryć folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piec 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa należy nakłuć ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.Gdy pieczeń jest upieczona należy wyłożyć ją na deskę i pokroić na plasterki, przykryć całość kawałkiem folii aluminiowej.
  • 2. Sos:
    W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu należy przelać go do rondelka i dodać 1/2 szklanki wody.Zagotować.Do osobnego garnuszka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 2 łyżki mąki, wszystko dobrze wymieszać.Do gotującego się sosu w rondelku wlać powoli mączny roztwór szybko mieszając następnie doprawić do smaku.
  • 3. Kaszę ugotować tak jak na opakowaniu.Ugotowaną kaszę można wymieszać z 1 łyżką masła będzie wtedy lepiej smakowała.
    Pieczeń polać sosem i podawać z kaszą i pomidorkami dodać pietruszki do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.4 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

To może cię zainteresować