Idealnie wypieczona ligawa wołowa z różowym środkiem to wspaniały pomysł na obiad. Pieczeń jest soczysta , miękka i delikatna. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami – możemy podać je w całości lub w formie puree. Ligawa wołowa to bardzo smaczne mięso, które może być przyrządzane na wiele różnych sposobów – sprawdźcie mój przepis!
4.42 (175 ocen)
Co to jest ligawa wołowa? Ligawa wołowa to fragment mięsa z górnej części tylnej nogi krowy. Ligawa wołowa jest niewielkich rozmiarów mięśniem o niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso jest bardzo delikatne i świetnie nadaje się do wielu dań. Ligawa wołowa jest ceniona przez smakoszy, bo mimo że nie zawiera dużo tłuszczu, świetnie smakuje.
Pamiętajcie, aby zaopatrzyć się w dobry nóż do mięsa. To ważne, żeby był ostry – wtedy z łatwością pokroicie mięso na potrzebne do danej potrawy kawałki. Ze względów higienicznych warto mieć osobny nóż przeznaczony tylko do krojenia mięsa.
Przed przygotowaniem ligawy warto ją zamarynować, tak jak w powyższym przepisie. Do marynaty możecie dodać także ulubione przyprawy i zioła. Najprostszym sposobem na to mięso jest po prostu upieczenie go w piekarniku. Dokładnie pilnujcie czasu, ponieważ naszym celem jest uzyskanie różowego w środku mięsa. Chwila nieuwagi i mięso może być upieczone za bardzo. Po pieczeniu ligawa wołowa powinna odpocząć, wtedy mięso zyska odpowiedni smak i konsystencję.
Jak przyrządzić ligawę wołową? Ligawa wołowa dzięki swojej kruchości doskonale nadaje się również do przyrządzania dań w sosie. Roladki z ligawy czy gulasz będą pyszne. Ligawę można też wykorzystać do zrobienia sztufady, czyli pieczeni wołowej szpikowanej słoniną. Sprawdzi się też jako mięso na zrazy. Jako że jest tańsza od polędwicy wołowej, możemy przyrządzić z niej steki lub tatara – warto spróbować! Ligawa wołowa wspaniała będzie także jako wędlina. Możecie upieczone mięso pokroić w cienkie plasterki i położyć na kanapki lub ligawę na przykład zapeklować.
Ligawa wołowa jest wyjątkowo smaczną częścią wołowiny, dobrym zamiennikiem na przykład dla polędwicy. Jeśli lubicie mięso wołowe, ligawa z pewnością wam zasmakuje. Warto ją przyrządzać, bo to kruche i delikatne mięso – sprawdźcie koniecznie sami i wypróbujcie nasz przepis!
Komentarze