PIECZONY BOCZEK W MARYNACIE MIODOWO - CZOSNKOWEJ

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczny boczek. Moja rodzina za nim przepada. Goście też byli nim zachwyceni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 kg surowego boczku

    Marynata :
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżeczka musztardy
    - 1 i 1/2 łyżeczki vegety
    - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 łyżeczki kminku
    - pieprz (według własnego smaku)
    - 1-2 łyżki wody (do rozcieńczenia marynaty)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Wędliny

Pieczony boczek w marynacie miodowo - czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę. Gęstość marynaty regulować wodą.
  • 2. Boczek umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać błony wzdłuż kości, żeby je łatwo wyjąć po upieczeniu boczku. Mięso natrzeć marynatą,
    zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na 1 godz. (można dłużej).
    Następnie boczek włożyć do rękawa do pieczenia i upiec w temp.160 stopni ok 1 godz.(sprawdzić patyczkiem, czy jest miękkie). Naciąć górną część rękawa na krzyż i odsłonić mięso i nie zmieniając temperatury pozostawić jeszcze na 10 minut, żeby się przyrumieniło.
    Wyjąć boczek z piekarnika i ostudzić.
    Włożyć do lodówki, żeby mięso stężało.
    Smacznego.

Porady

Boczek można stosować jako wędlinę, a także jeżeli pokroimy grube plastry będzie porcją mięsa do obiadu polanym sosem z pieczenia. Powstały sos z pieczenia zlać do miseczki i włożyć do lodówki. Można go wykorzystać przy sporządzaniu innych potraw, a nawet posmarować nim kromeczkę chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Marynata Miód Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować