Bardzo soczysty, aromatyczny i pyszny kurczak pieczony w towarzystwie świeżych ziół.
Składniki:
1świeży kurczak
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn, tymianek,cząber i szałwia)
kilka ząbków czosnku
1/4 szklanki wody
4 łyżki oleju
Kurczak w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i obłożyć go świeżymi ziołami i ząbkami czosnku, kilka gałązek ziół i ząbków czosnku włożyć również do środka.
2.Całość skropić olejem i podlać wodą. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można uchylić wieko, aby woda wyparowała.
Komentarze