piegusek - ciasto białkowe

4.47 (155 ocen)

  • 60 min

Wspaniały przepis na wykorzystanie pozostałych białek z innego wypieku (również tych zamrożonych) :) Źródło: http://kotlet.tv/piegusek-ciasto-makowe-z-bialek/

  • 60 min

Składniki:

  • na blaszkę o srednicy 24 cm:
    1/2 kostki masła roślinnego lub zwykłego (tj. ok. 125 g)
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku ( niemielonego)
    1 szklanka białek (ok. 7 szt.)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka zapachu lub np. malibu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Piegusek - ciasto białkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, by troszkę przestygło. Przygotowujemy wszystkie składniki. Mak wykorzystujemy taki z opakowania,suchy.Białka ubijamy na prawie sztywną pianę, pozniej stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na pianę - taką, aby po odchyleniu miski nie wypadała.Dodajemy do ubitych białek wszystkie składniki ciasta i delikatnie mieszamy mikserem. wykladamy do foremki wylozonej papierem i pieczemy ok 30 min w 200 stopniach. Dekorujemy lukrem i posypujemy makiem.

Porady

Pozostałe z tego przepisu żółtka możemy wykorzystać np do tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-z-kremem-patissiere-i-owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować