Pierogi ruskie (jak u babci)

4.65 (283 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Pyszne nadzienie z dużą ilością smażonej cebulki, dobrze doprawione pieprzem i gałką muszkatołową, otulone najdelikatniejszym ciastem, okraszone chrupiącym boczkiem i cebulką

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
    200ml gorącej wody
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    Farsz:
    700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
    300g sera białego
    2 duże białe cebule
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa
    3-4 łyżki oleju do smażenia

    do posypania:
    200g boczku wędzonego
    1 cebula
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.65 (283 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie (jak u babci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • 2. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić od smaku.

    Lepić pierogi można na dwa sposoby:
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy.

    Ja robię tym sposobem: Ciasto dzielę na 3 części, z każdej robię wałek (ok 3cm grubości), wałek kroję na plasterki o grubości 5mm, każdy plasterek rozwałkowuję, kładę nadzienie, zlepiam brzegi, formując falbankę.
  • 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
    Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę.
    Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką, boczkiem i szczypiorkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować