Pierś kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami, papryką, cebulą i serem

4.44 (217 ocen)

  • 60 min

Smaczna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
    200 g piersi z kurczaka,
    150 g pieczarek,
    ½ słodkiej papryki (użyłam czerwonej),
    1 mała cebula (użyłam czerwonej),
    100 g sera żółtego,
    sól,
    pieprz,
    ostra przyprawa do kurczaka,
    Ponadto:
    1 roztrzepane jajko
    siemię lniane lub sezam
Wystaw ocenę:

4.44 (217 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Pierś kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami, papryką, cebulą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.
    Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paski a obraną cebulę w piórka.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawą do kurczaka.
    Na rozwiniętym arkuszu ciasta równomiernie rozłożyć farsz: pierś, pieczarki, paprykę i cebulę. Całość farszu posypać serem.
    Ciasto zwinąć, posmarować jajkiem i posypać siemieniem lub sezamem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: Ciasto filo - najciekawsze przepisy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować