Piers z gesi w żurawnie, jabłkach i śliwkach suszonych

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Taka przygotowana piers jest swietna propozycja na uroczysty obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • *piers z gesi ze skora
    *kwasne jablko
    *garsc zurawiny
    *6-7 suszonych sliwek
    *sol,pieprz,majeranek
    *swiezo wycisniety sok z polowy pomaranczy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piers z gesi w żurawnie, jabłkach i śliwkach suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piers z gesi myjemy ,dokladnie osuszamy ,odcinamy tluszcz.
  • 2. Ostrym nozem nacinamy skore w kostke.
  • 3. Piers kladziemy skora do dolu ,na suchej (bez zadnego tluszczu) ,zimnej patelni ,nastepnie wlaczamy palnik i czekamy az nam sie tluszcz wytopi a skora zarumieni - .Obracamy i smazymy do zarumienienia .
    Piers przekladamy na talerz i z kazdej strony doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.
  • piers z gesi 4. Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy jablka ,zurawine,suszone sliwki ,polewamy sokiem z pomaranczy ,oraz dwoma lyzkami wytopionego tluszczu i doprawiamy delikatnie majerankiem sola i swiezo zmielonym pieprzem (tym razem bardziej owoce ) .
  • 5. Pieczemy w 160-165 st. okolo 20-25 min. ,w zaleznosci od wielkosci piersi .
    Wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut ,aby soki z miesa rownomiernie sie rozeszly. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy np. z ziemniakami i czerwonymi buraczkami na cieplo.
  • 6. Smacznego.

Porady

Piersi nie warto piec bardzo dlugo ,bo bedzie bardzo sucha. Nalezy kroic na cienkie plasterki .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Soki Suszone śliwki Żurawina Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować