Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce ala kfc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy i osuszamy. Kroimy w mniejsze kawałki (wg uznania). Tak przyrządzoną pierś gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne. Pierś gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu najlepiej pozostawić ją w wodzie do chwili smażenia, dzięki czemu zachowa swoją soczystość.
2.Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Dodajemy do niego ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz 3 krople tabasco. Przygotowujemy panierkę do kurczaka. Do 2 szklanek rozdrobnionych płatków kukurydzianych dodajemy 1 szklankę bułki tartej i 2 łyżki mąki pszennej.Kurczaka odsączamy i każdy kawałek obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w panierce z płatków kukurydzianych.
3.Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienia. Nie musimy smażyć go długo z racji tego, że kurczak był gotowany. Najlepiej smakuje z frytkami.
Komentarze