Placek marchewkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jesienne ciasto dobre na każdą pore roku.

  • Łatwy

Składniki:

  • - na ciasto;mąka: 180 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 100 gramów
    - margaryna: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka

    - na wieszch ciasta; jajka: 3 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - chudego twarogu: 500 gramów
    - przecier marchewkowy: 190 gramów
    - grysik( kasza manna): 50 gramów
    - pół poakowania proszku do pieczenia: 0.5 sztuki
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - płatki migdałów: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. (200g marchewki oczyścić, obrać, pokroić w
    kawałki i dusić około 10 minut w niewielkiej ilości wody bez soli,
    następnie zmiksować.)
    Wykonanie;
    Z mąki z solą, cukru, margaryny i jajka zagnieść gładkie ciasto.
    Zawinąć w folie spożywczą i na conajmniej godzinę włożyć do
    lodówki.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni celsjusza. Blaszkę wyłożyć
    papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Brzeg
    ciasta powinien mieć 2 centymetry wysokości. Spód nakłuć gęsto
    widelcem.
    Na wieszch ciasta odzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić
    na kremową masę, wymieszać z twarogiem i przecierem marchewkowym. Grysik
    wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym, następnie
    dodać do masy serowej. Białko ubić na szywno i dodać do sera.
    Wyłożyć na masę ciasto i posypać płatkami migdałów. Piec około 45
    minut w nagrzanym piekarniku. Po 10 minutach lekko przykryć papierem do
    pieczenia.
    Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia, w tym czasie
    nadzienie powinno opaść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować