Prawdziwe czorne kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (dodać troszkę więcej soli niż zwykle gotuje się ziemniaki). Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
2.Surowe ziemniaki potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce
3.Starte surowe ziemniaki dokładnie odcisnąć przez pieluchę lub na sitku.
4.Odciśnięte ziemniaki dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dokładnie wyrobić, wyrównać powierzchnię.
5.Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawić, gdy na dnie powstanie biały osad tzw szkrobek, dodać go do masy.
6.Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków (podzielić na 4 części) i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wyrównać do powierzchni ziemniaków. Dodać jajko.Wymieszać.
7.Urywać rękami kawałki ciasta i formować kluseczki.
8.Zagotować wodę w garnku (posolić), wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
9.Przed wyciągnięciem klusek należy je zahartować tj. polać zimną wodą, zabezpiecza to sklejaniu się klusek.
Komentarze