Prawdziwe czorne kluski

4.63 (251 ocen)

Przepis na prawdziwe czarne kluski, czarne jak węgiel.

Składniki:

  • ziemniaki: 1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych
    1 jajko
    sól
    mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.63 (251 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Prawdziwe czorne kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki przeciśniete przez praskę 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (dodać troszkę więcej soli niż zwykle gotuje się ziemniaki). Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
  • Ziemiaki zetrzeć na tarce 2. Surowe ziemniaki potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce
  • Ziemniaki odcisnąć 3. Starte surowe ziemniaki dokładnie odcisnąć przez pieluchę lub na sitku.
  • Dodać odciśnięte surowe ziemniaki 4. Odciśnięte ziemniaki dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dokładnie wyrobić, wyrównać powierzchnię.
  • Dodać szkrobek 5. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawić, gdy na dnie powstanie biały osad tzw szkrobek, dodać go do masy.
  • 6. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków (podzielić na 4 części) i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wyrównać do powierzchni ziemniaków. Dodać jajko.Wymieszać.
  • Formowac kluseczki 7. Urywać rękami kawałki ciasta i formować kluseczki.
  • Gotowanie klusek 8. Zagotować wodę w garnku (posolić), wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
  • 9. Przed wyciągnięciem klusek należy je zahartować tj. polać zimną wodą, zabezpiecza to sklejaniu się klusek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tradycyjne cebularze

To może cię zainteresować