Proste ciasto marmurkowe

4.5 (183 ocen)

Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Piekę je bardzo często, bo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a efekt jest pyszny!

Składniki:

  • 300g miękkiej margaryny
    275g cukru
    375g maki pszennej
    5 jajek
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki mleka
    Aromat rumowy do ciast
    Szczypta soli

    Dodatkowo do warstwy kakaowej
    20g kakao
    3 łyżki mleka
    20g cukru

    Oraz
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Proste ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Masło ucieramy mikserem stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, aromat do ciast i szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie kolejno wbijamy jajka, ucierając każde około pół minuty.
  • 3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta w trzech porcjach, na przemian z mlekiem. Całość ucierać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. Dwie trzecie ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać.
  • 5. Kakao połączyć z dodatkowym cukrem i mlekiem i dodać do reszty ciasta. Dokładnie wymieszać.
  • 6. Ciemne ciasto wyłożyć w formie kleksów na warstwie jasnego ciasta. Oba ciasta wymieszać widelcem tak, aby utworzyły wzorek.
  • 7. Ciasto piec około 50-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, w 160stopniach.
    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować