Proste faworki

4.49 (196 ocen)

Mój ulubiony przepis na faworki z zeszytu mamy :) Tylko 4 składniki a całość bardzo prosta w przygotowaniu. Pyszne nie tylko w dzień smażenia :)

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    300 ml śmietany 18 %
    3,5 łyżki octu

    4 kostki smalcu do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Proste faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy.

    Dodajemy do niej margarynę i siekamy widelcem na małe kawałki.

    Dodajemy śmietanę i ocet i zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 2. Cienko rozwałkowujemy i za pomocą karbowanego radełka kroimy długie ( lub krótsze jak ktoś woli) prostokąty.

    Na środku każdego paseczka robimy ok. 2-3 cm nacięcie.

    Jeden koniec ciasta przekładamy przez powstałą dziurkę.
  • 3. Faworki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący.

    Smażą się one bardzo szybko więc lepiej wykorzystać całe ciasto przed rozpoczęciem smażenia.

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować