Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna propozycja na śniadanie lub kolacje. Kochają ją dzieci i dorośli. Proziaki doskonale smakują podawane z kubkiem kefiru.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2kg maki orkiszowej tortowej
    150g białego sera typu klinek
    1 żółtko
    1 jajko
    1 szkl zsiadłego mleka
    po 1 łyżeczce cukru, soli i sody
    odrobina tłuszczu do zmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kluski

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko i żółtko rozbełtać ze zsiadłym mlekiem.
    Następnie dodać przesianą mąkę z cukrem, solą i sodą.
    Ciato ręcznie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 2 cm.
    Szklanką wycinać krążki i usmażyć je z obu stron na patelni z odrobiną oleju.

    Zarumienione proziaki doskonale smakują posmarowane masłem.
    Do tego kubek kefiru i pyszna kolacja czy śniadanie gotowe.

    Życzę smacznego.

Porady

Te bułki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować