MASA:
- 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach)
- 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych
- 1 cukier wanilinowy
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wody
Ciasto ptasie mleczko lenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170*
MASA:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy, gdy zaczną tężeć to ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, dodajemy danonki a na końcu wlewamy ostygnięte galaretki.
Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę.
Polewa jest super, nie łamie się ani nie kruszy.
POLEWA:
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:) GOTOWE:)
Komentarze