Ciasto Ptasie Mleczko Lenki

4.48 (174 ocen)

  • 60 min

Puszyste, delikatne ptasie mleczko.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4-5 jaj
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 2 budynie czekoladowe
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier wanilinowy
    - 3/4 szklanki cukru kryształu

    MASA:
    - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach)
    - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 1 szklanka wody

    POLEWA:
    1/2 kostki margaryny
    - 1 szklanka śmietany 18%
    - 1/2 szklanki cukru kryształu
    - 4 łyżki kakao
    - 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody)
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko Desery Pianka

Ciasto ptasie mleczko lenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170*

    MASA:
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy, gdy zaczną tężeć to ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, dodajemy danonki a na końcu wlewamy ostygnięte galaretki.
    Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę.
    Polewa jest super, nie łamie się ani nie kruszy.
    POLEWA:
    Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:) GOTOWE:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować