Pulled Pork - szarpana wieprzowina

4.42 (192 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ja swoją wieprzowinę podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :)
Warto pamiętać, że przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin.

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki

    Marynata:
    3 łyżeczki ajwaru
    3 łyżeczki keczupu pikantnego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/3 szkl brązowego cukru
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka rozmarynu

    Dodatkowo:
    3 cebule
    główka czosnku
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.42 (192 ocen)

Pulled pork - szarpana wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Przykryć szczelnie i wstawić na całą noc do lodówki.
  • 2. Na drugi dzień wyjąć mięso. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę i przekrojoną na pół główkę czosnku. Ułożyć mięso, polać resztą marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, przykryć mięso pokrywką lub folią aluminiową i piec mięso przez około 5 godzin. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką. Powstały sos można zlać i zagęścić.

Porady

"Szarpaną" wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco z ziemniaczkami i surówką lub ostudzić i podawać zamiast wędliny z bułką i świeżymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować