Pyszne i proste hamburgery po amerykansku

4.51 (169 ocen)

  • 30 min

Hamburgery to jedno z moich ukochanych dan,wiec postanowilam zrobic je w mojej wersji-zdrowszej.Podane z wszystkimi dodatkami i sosem big mac,beda smakowac nawet zatwardzialym fanom tlustych fast food'ow :)

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 hamburgery:

    1) 1 bardzo drobno posiekana cebulka.
    2) 400g mielonego miesa,wolowego,chudego.-dobrej jakosci
    3) 2 czubate lyzeczki ostrej musztardy-np dijon
    4) 2lyzki ketchupu heinz
    5) 1 zabek czosnku,przecisniety przez wyciskacz
    6) sol,pieprz
    7) 4 bulki sezamowe do hamburgerow
    8) 4 plasterki latwo topiacego sie sera np hochland tost
    9) 4 liscie salaty
    10) pol czerwonej cebuli,pokrojonej w krazki
    11) 4 duze plastry pomidora

    na sos big mac:
    1) 3-4czubate lyzki majonezu
    2) dwa duze ogorki korniszone
    3) jedna mala cebulka biala
    4) 2 lyzeczki ostrej musztardy np dijon
    5) 2 lyzki ketchupu heinz
    6) sol,pieprz,cukier
    7) kilka lyzek octu ze sloika ogorkow korniszonych
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Pyszne i proste hamburgery po amerykansku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) mieso mielone w temperaturze pokojowej mieszam z 1 bardzo drobno pokrojona cebulka,zabkiem czosnku,dwoma lyzeczkami musztardy,dwoma lyzkami ketchupu,doprawiam obficie sola,pieprzem i odstawiam na 5-10min do przegryzienia sie smakow.
    2)w tym czasie robie sos big mac-ogorki korniszone miksuje w malakserze na bardzo drobno wraz z jedna cebulka.wykladam powstala mase do miseczki i dodaje majonezu,musztardy ostrej i ketchupu.dobrze mieszam,doprawiam sola i pieprzem,cukrem oraz odrobina octu z ogorkow.probuje-by uzyskac dobra rownowage slodko-kwasnego smaku.odstawiam do lodowki do przegryzienia sie.
    3) mase miesna dziele na 4porcje ok 100g kazda.formuje w mokrych dloniach 4 hamburgery i wykladam na goraca patelnie z odrobina oleju.nie przewracam,nie dociskam szpatulka-po prostu daje sie hamburgerom smazyc spokojnie,ok 2-3min z kazdej strony,tak aby byly leciutko rozowe w srodku(jezeli ktos nie lubi hamburgerow srednio wysmazonych,niech posmazy je dluzej.)
    4)kiedy hamburgery posmazyly sie 3min z kazdej strony-wyciagam je z patelni i odkladam by 'odpoczely'-ok 1-2min,wtedy mieso jest bardziej soczyste,bo soki wracaja do srodka kotleta,zamiast wyplynac na zewnatrz.
    5)kiedy mieso odpoczywa,na tej samej patelni,na ktorej smazylam hamburgery-bez mycia,opiekam bulki sezamowe.wtedy dodatkowo nasiakaja smakiem miesa podczas opiekania.
    6)kiedy bulki sa zlote-sciagam je z patelni,dolna czesc smaruje lyzeczka sosu big mac, ukladam na nich lisc salaty,plaster pomidora,hamburgera,plaster sera oraz krazki cebuli i przykrywam gora bulki.
    7)sos podaje takze dodatkowo osobno,by kazdy wedlug uznania mogl dolozyc go sobie,jezeli chce:)

Porady

1)dopraw dobrze sos-musi byc lekko ostry w smaku od cebulki oraz slodko-kwasny od ketchupu i octu z korniszonow. 2) dopraw dobrze hamburgery,to one sa bohaterami tego dania,oraz wybierz mieso dobrej jakosci. 3) ja uzylam salaty,cebulki,sera,pomidora jako dodatkow-jednak mozecie wybrac co tylko wam odpowiada 4)moj sos big mac jest inspirowany sosem z mc donald's(metoda prob i bledow,nie smakuje identycznie,ale podobnie)oczywiscie mozecie wybrac jakikolwiek sos wam odpowiada:) smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować