Pyszny tort bezowy

4.92 (180 ocen)

  • 60 min

Jest to przepis na pyszny tort bezowy, który zawsze wychodzi. Jest on b. prosty i wszystkim smakuje. Znika w mgnieniu oka, nawet przez tych ,którzy nie przepadają za ciastami/tortami.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa:
    4 białka
    175g cukru pudru
    2 łyżeczki octu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Krem:
    300g śmietany 30%
    250g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    owoce np. puszka brzoskwiń, kandyzowane czereśnie
Wystaw ocenę:

4.92 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Pyszny tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubić białka z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać.
  • Beza 2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bezę nałożyć na okrągłą tortownicę bez bocznej "ramki". Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, po czym po włożeniu od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć ją przez około 1,5-2h.
  • 3. Krem: ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodać mascarpone i dalej ubijać. Dodać owoce np. pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
  • 4. Po wystygnięciu bezy nałożyć na nią krem.

Porady

Ubijając masę zacznij od mniejszych obrotów i z czasem zwiększaj obroty. Kiedy białka lekko się spienią można do nich dodać szczyptę soli. Od momentu ubicia białek do lekko sztywnej pianki ustawiamy obroty miksera na prawie najwyższe i rozpoczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Zbyt szybkie dodanie zbyt dużej ilości cukru spowoduje, że beza się nie ubije, a 'popłynie'. Można również przygotować 2 warstwę bezy i przykryć nią krem (kroki 1 i 2).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Wesele Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować