rolada makowa

4.46 (201 ocen)

  • 30 min

bardzo szybkie ciasto i bardzo tanie z jednej puszki wychodzą dwie rolady i są mięciutkie i soczyste

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na jeden biszkopt;
    3 jajka
    1/3 szkl. cukru
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki oleju
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 puszka maku gotowego
    1 margaryna
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puszysta masę, dodajemy 2 łyżki oleju. Mąkę łączymy z proszkiem wsypujemy do jajek i mieszamy delikatnie łyżką, Całość wylewamy na dużą blachę z piekarnika wysłana papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w 180 stopniach C, następnie taką sama ilość papieru wysmarować olejem, położyć na upieczony biszkopt i wywrócić do góry. na gorący biszkopt wyłożyć pół maku i zwinąć jak roladę.
    Masa: mak wkładamy do garnka, dodajemy margarynę i mieszamy aż się rozpuści.

Porady

Z jednej puszki maku wychodzą takie dwie rolady. Nie zapomnijcie posmarować papier olejem przed zawinięciem. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować