Róże karnawałowe i faworki

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Dekoracyjne, smaczne ciasto faworkowe. Chrupiący przysmak dzieci i dorosłych.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto faworkowe:
    500 g mąki pszennej, przesianej
    3 żółtka
    3 jajka
    1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
    4 łyżki gęstej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    1 łyżka spirytusu lub octu

    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia 1:1 smalec i olej rzepakowy
    cukier puder z wanilią do posypania po wierzchu lub smakowy, np różany lub lawendowy
    konfitura owocowa
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Konfitury

Róże karnawałowe i faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie faworków 1. Mąkę mieszamy ze śmietaną, robimy dołek. Wbijamy żółtka, jajka. Wsypujemy proszek do pieczenia.
    Dodajemy pozostałe składniki, szybko wyrabiamy gładkie, gęste ciasto. Następnie wbijamy wałkiem w niego powietrze.
    Ciasto wałkujemy cienko- partiami, staramy się nie podsypywać zbyt dużo mąki na stolnicę.
    Wykonanie faworek.
    Kroimy z ciasta paski na ok. 3 cm szerokie 15 cm długie. Następnie każdy pasek ciasta przekrawamy w środku wzdłuż przestrzeni 6 cm i przewijamy.
    Omiatamy z mąki.
    Rozgrzewamy w rondlu tłuszcz. A na próbę wrzucamy kawałek obranego ziemniaka. Gdy wypłynie- tłuszcz jest dobry do smażenia.
    Wrzucamy partiami faworki. Smażymy z obu stron na rumiano.
    Wyjmujemy, osączamy na bibule.
    Przekładamy na ozdobny talerz, układamy piramidkę.
    Gorące faworki oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
  • formowanie róży karnawałowej 2. Wykonanie róży karnawałowej:
    Z ciasta na faworki wykrawamy 3 różnej wielkości kółka- na 1 różę.
    Każde przecinamy wzdłuż krajów, tak aby powstały płatki.
    Następnie układamy kolejno: największe, średnie i najmniejsze, mocno dociskamy, aby skleić róże.
    Smażymy w gorącym tłuszczu, jak faworki- na złoto, z obu stron.
    Wyjmujemy, osączamy na bibule.
    W środek każdej róży nakładamy konfiturę owocową lub osączony z syropu owoc, np wiśnię.
    Wierzch oprószamy cukrem z wanilią.
  • róże karnawałowe z konfiturą brzoskwiniową 3. Róże smażymy w gorącym tłuszczu, jak faworki- na złoto, z obu stron.
    Wyjmujemy, osączamy na bibule.
    W środek każdej róży nakładamy konfiturę owocową lub osączony z syropu owoc, np wiśnię.
  • faworki oprószone pudrem 4. Wierzch faworków oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
  • róże karnawałowe oprószone cukrem pudrem 5. Wierzch róż oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
  • karnawałowe róże 6. Smacznego :)

Porady

Podany czas jest- bez czasu wbijania powietrza w ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt wolne, należy stopniowo dosypywać mąkę. Ma być gęste, twarde. Wbijanie powietrza w ciasto powinno trwać długo, ok. 45- 60 min. Innym sposobem jest schładzanie ciasta przez noc w lodówce. Najlepiej gdy przygotowujemy i smażymy faworki przez dwie osoby, gdyż ciasto nie powinno zbyt długo oczekiwać na smażenie. Z tej porcji wychodzi dużo chrupiących róż i faworków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tłuszcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować