Sernik wiedeński

4.61 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 2 godz.

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty od ilości jajek i lekki od ubitej piany. Polecam sernik wiedeński z nutą cytrynową, rodzynkami oraz kruchym spodem. Sernik wiedeński wg różnych przepisów posiada kruchy spód, a raz nie. Polecam moją sprawdzoną recepturę, jak zrobić sernik wiedeński.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruchy spód na sernik wiedeński:
    •2 szklanki mąki
    •1/2-3/4 kostki masła
    •1 jajko
    •2 łyżki cukru pudru
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    •1 kg twarogu zmielonego 2 krotnie (nie z wiaderka!)
    •7 jajek
    •100 g masła
    •1 łyżka mąki ziemniaczanej
    •1 opakowanie budyniu
    •1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    •1 szklanka cukru
    •1-2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo
    •cukier puder do posypania
    •kilka łyżek marmolady
Wystaw ocenę:

4.61 (258 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód

    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę(35x25cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.
  • 2. Masa serowa

    Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód.
  • 3. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki.

Porady

Przed podaniem sernik wiedeński posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2016

Sprawdź przepis na sernik królewski i sernik z brzoskwiniami! Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz więcej przepisów na serniki!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować