sernik z budyniem

4.64 (232 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz, nieco go zmieniając, sernik jest tzw "rasowy", delikatny i rozpływający się w ustach ..

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
    300 gramów cukru
    5 jaj
    200 gramów stopionego, schłodzonego masła
    2 budynie waniliowe (dałam takie po 40 gramów, bez cukru)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)


Wystaw ocenę:

4.64 (232 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Cukier ubić z żółtkami w misce nad garnkiem z gorąca wodą na jasny, puszysty krem. Zdjąć z garnka, lekko ostudzić, i dodać masło, cały czas ucierając, aż do połączenia. Wmieszać budyń i proszek do pieczenia, ewentualnie dodać skórkę otartą z cytryny. Dodać ser i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać do masy serowej cały czas ucierając.Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać bułką tartą lub mąką (posypałam krupczatką). Przełożyć masę serową, wyrównać powierzchnię.
    Piekłam w 170 stopniach przez 25 minut, a następnie jak zaczął rosnąc za bardzo, zmniejszyłam do 160 i piekłam jeszcze około 45 - 50 minut.
    Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam drzwiczek piekarnika przez 60 minut, następnie lekko uchyliłam, a po kolejnej godzinie wyjęłam na blat. Następnie schłodziłam sernik w lodówce.

Porady

Do sernika możemy dodać namoczone w rumie, a następnie odsączone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować