Śląski deser, czyli 'szpajza cytrynowa'.

4.47 (204 ocen)

Wspaniały lekki deser o konsystencji pianki na niedzielne, rodzinne popołudnie i nie tylko :)

Składniki:

  • 6 jajek
    2 galaretki cytrynowe
    4 łyżki cukru (opcjonalnie)
    sok z jednej cytryny

    Dodatkowo:
    śmietana kremówka
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląski deser, czyli 'szpajza cytrynowa'. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklane gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Jajka należy dokładnie umyć (można sparzyć), a następnie oddzielić białka od żółtek.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy po jednym żółtku i ubijamy delikatnie. Przestygniętą, ale nie twardniejącą galaretkę mieszamy z sokiem z cytryny i lekko miksujemy z naszą masą.
  • 4. Całość wlewamy do małych miseczek lub do jednej dużej ( mi wyszły dwie małe i jedna duża) po czym wkładamy do lodówki, aby całość ładnie stężała.
    (Ja włożyłam na całą noc)
  • 5. Można udekorować śmietaną i gorzką czekoladą :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować