Śledzie pod pierzynką z buraczkami

4.76 (215 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Wspaniała sałatka warstwowa ze śledziem, idealna na świąteczny stół.

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych,
    4-5 ogórków konserwowych,
    3 ugotowane ziemniaki,
    3 ugotowane buraczki,
    1 duża cebula,
    majonez,
    4 jajka,
    pieprz,
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.76 (215 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie pod pierzynką z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie pod pierzynką z buraczkami 1. Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski.
  • Śledzie pod pierzynką z buraczkami 2. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.
  • Śledzie pod pierzynką z buraczkami 3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli.
  • Śledzie pod pierzynką z buraczkami 4. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
  • Śledzie pod pierzynką z buraczkami 5. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też inne przepisy na śledzie!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować