Śledzie w oleju z cytryną i cebulą

4.41 (178 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Prosty sposób na śledzie w oleju. W okresie świątecznym i noworocznym, robimy je bardzo często.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg śledzia solonego w płatach
    3 cebule (średnie)
    ziele angielskie
    liść laurowy
    1/3 l oleju
    1 cytryna
    mleko do namoczenia śledzi
Wystaw ocenę:

4.41 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju z cytryną i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w mleku przez około 3 godziny. Osączamy je na sicie.

    Cebulę kroimy w jak najcieńsze plasterki. Cytrynę dokładnie szorujemy i również kroimy w plasterki bardzo cieniutko. Płaty śledzia kroimy na równe większe kawałki.

    Na dnie dużego pojemnika (słoja lub glinianego garnka) kładziemy warstwę cebuli, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Kładziemy 2-3 plasterki cytryny i zalewamy olejem, tak aby przykrył przyprawy. Na tych warstwach układamy pierwszą porcję ryby. Powtarzamy te czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinny być przyprawy. Poziom oleju powinien sięgać ostatniej warstwy cebuli.

    Wszystkie warstwy dogniatamy lekko w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

    Wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cytryna Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też inne przepisy na śledzie!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować