Sos gulaszowy

4.47 (159 ocen)

Najzwyklejszy drobno krojony gulasz wieprzowy. Łatwy do zrobienia i pyszny. Najlepiej smakuje z kaszą lub kluskami.

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka przyprawy do gulaszu KAMIS
    1 łyżeczka majeranku
    1 czubata łyżka mąki
    1 kostka mięsna (można pominąć) lub sól
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Sosy Gulasz

Sos gulaszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w niedużą kostkę (o boku 1-1,5 cm). W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy mieszając. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż większość płynu odparuje.
  • 2. Dolewamy tyle wrzącej wody, aby przykryła mięso, dodajemy kostkę mięsną (można pominąć), przyprawę do gulaszu i majeranek i dusimy do miękkości mięsa.
  • 3. Mąkę roztrzepujemy z połową szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować