STAROPOLSKA ZACIERKOWA Z CEBULĄ

4.87 (180 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniała, gęsta i bardzo syta zupa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka
    tacka włoszczyzny
    5 dużych cebul
    2 łyżki masła
    woda i mąka do zrobienia zacierek
    sól, pieprz, koperek suszony
    6 średnich ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.87 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Staropolska zacierkowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szumowiny.
  • 2. Gdy wywar dobrze się zagotuje dodajemy do garnka startą na grubych oczkach włoszczyznę (pora kroimy na piórka).
  • 3. Cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i zarumieniamy dobrze na maśle, dodajemy do zupy. Gdy mięso jest już miękkie - wyjmujemy je z zupy.
  • 4. Z mąki i wody przygotowujemy twarde, nawet aż rozwarstwiające się ciasto i robimy zacierki (ilość wg potrzeb). Mniej więcej jedna łyżka wody na niecałe 4 łyżki mąki.
  • 5. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Gdy będą już powoli miękły wrzucamy przygotowane zacierki.
  • 6. Zupę solimy i pieprzymy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować