Strucla drożdżowa z jabłkami

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sezonowy przysmak:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na jedną drożdżową struclę:
    2 szklanki mąki (+do podsypywania)
    20g świeżych drożdży
    1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
    1/2 szklanki mleka
    60g cukru
    50g masła
    mus z jabłek (ilość wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Do drugiej większej miseczki(w niej będzie przygotowane ciasto) wlewamy letnie mleko, 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, gdy w Melku drożdże się rozpuszczą dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy to wszystko tak długo, aż składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Gdy mamy już wyrośnięty rozczyn dodajemy mąkę, cukier, jajko, mieszamy i dokładnie mieszamy na samym końcu dodajemy roztopione i letnie masło. Ponownie wyrabiamy ciasto aż do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, tworząc jedność. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, który przecinamy na pół. Każdą część posmarować na środku musem jabłkowym, zwinąć w roladę, zamykając końce. Następnie zwijamy, splatamy ze sobą dwie rolady tworząc jedną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nią ciasto, pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut, aż rolada ładnie nam się zarumieni.

Porady

Inspiracja:http://www.mytaste.pl/click/index/8052263/?site=coffekitchen.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować