Moc witamin i zdrowia! Od jakiegoś czasu robię ją codziennie na kolację.Może to być też lekkostrawny dodatek do wakacyjnego obiadu lub grilla.
Składniki:
duża garść rukoli (u mnie z własnego ogródka)
1 duży pomidor
pół ogórka sałatkowego
1 czerwona cebula
7 rzodkiewek
4 suszone pomidory z oliwy
garść kiełków słonecznika
pół opakowania mieszanki kiełków lucerny, soczewicy i rzodkiewki
Sos winegret
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
sól, sporo pieprzu (lubię ostrzejszą)
Surówka z rukolą wiosna-lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora pokroić w kostkę, ogórka obrać i też pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w paski a rzodkiewki i cebulę w plasterki.
Dodać kiełki. Wymieszać. Winegretem polać chwilę przed podaniem.
Komentarze