Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

4.48 (180 ocen)

  • 60 min

Ten syrop jest przygotowywany w mojej rodzinie od zawsze. W ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiłam go również ja. Zrobiłam go zdecydowanie za mało, dlatego w tym roku zrobię większą ilość. Dodam, że w syropie nie doszukamy się specyficznego, mało przyjemnego zapachu liści czy gałązek czarnego bzu.

  • 60 min

Składniki:

  • baldachy kwiatów bzu czarnego - 50 szt.
    cytryna - 4 szt.
    cukier - 600 g
    woda - 1 litr
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję wodę z cukrem i odstawiam do przestygnięcia.
  • Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn 2. Cytryny dokładnie myję, jedną zostawiam ze skórką, a pozostałe obieram ze skórki. Wszystkie cytryny kroję na bardzo cienkie plasterki i usuwam pestki.
  • Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn 3. Do wyparzonego wrzątkiem, a następnie osuszonego słoja wkładam kwiaty bzu czarnego, przekładając je plasterkami cytryny. Zalewam przestudzonym syropem, zakręcam słój i odstawiam na 2 tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Co jakiś czas zawartość słoja mieszam.
  • 4. Po tym czasie powstały sok zlewam przez gęste sito do czystego naczynia i rozlewam do małych słoiczków i pasteryzuję 5 minut.

Porady

Podawany jest on u nas w początkach przeziębienia, profilaktycznie po solidnym jesiennym czy zimowym przemoknięciu i przemarznięciu, podczas temperatury, gdy trzeba dużo pić, ale również chętnie go wszyscy piją dla przyjemności rozcieńczony z wodą, bo znakomicie smakuje i gasi pragnienie. Nie mam pojęcia czy faktycznie ten syrop zwalcza objawy przeziębienia, my wierzymy, a nawet jesteśmy przekonani, że tak. Dlatego polecam Wam zrobić i się przekonać. *Dodam jeszcze, że bardzo chętnie piją go również dzieci. Leczniczo podaję go w postaci nierozcieńczonej, a do gaszenia pragnienia, mieszam z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak przechowywać taki syrop z czarnego bzu i cytryny? Na początek idealne będą klasyczne słoiki, ale jeśli mamy ochotę zaserwować napój z dodatkiem syropu świetnie sprawdzą się większych rozmiarów słoje z praktycznym kranikiem. Ustawione na skraju stołu lub na stoliku możemy zaplanować na przyjęcie na tarasie lub w ogrodzie.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować