Szarlotka na kruszonce

4.48 (185 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jesień szarlotkami stoi;) Pyszna mocno jabłkowa szarlotka. Dobra na ciepło i na zimno.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    200g masła/ margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    2 kg jabłek (antonówki, renety)
    0,5 szklanki brązowego cukru
    100g rodzynków
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka na kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posiekać, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub ręcznym blenderem).
    2/3 ciasta wyspać na wyłożoną papierem blaszkę (22x33), lekko przyklepać ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
    Jabłka wyłożyć na ciasto, równomiernie posypać pozostałym ciastem. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180st.C.

Porady

Do jabłek można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz kardamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować