Uwielbiam białe szparagi - są delikatne i mają cudowny smak. A w połączeniu ze słoną szynką i ciastem francuskim.....och po prostu niebo w gębie. Idealna propozycja jako przystawki Smakuje wyśmienicie polane sosem holenderskim
Składniki:
10 sztuk białych szparagów
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
5 małych plastrów sera gouda marmurkowa
2 łyżki oleju
ciasto francuskie
woda
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, cukier
Szparagi w cieście francuskim z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wysokim garnku zagrzej wodę, z sokiem z cytryną, solą i cukrem.
2.Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce, i obierz ze skóry ( delikatnie zeskrob nożem )
3.Szparagi wrzuć do gotującej się wody ( woda musi zakrywać szparagi) i gotuj przez 15 minut
4.Ugotowane szparagi ostudź zimną woda i osusz. Posmaruj olejem
5.Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty i ułóż na każdym z nich po kawałku sera.
6.Po dwa szparagi owiń plastrem szynki. Ułóż każdą parę na kwadracie i zlep dwa końce ze sobą.
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować nimi ciasto francuskie
Piecz w 18 stopni ( góra) ok 20 - 30 min
Komentarze