Łatwy w wykonaniu i do tego możecie być pewne, że się uda. Może i nie do końca ładnie został udekorowany, ale tym zadaniem obarczyłam 3 letnią pomocnicę. Niech się uczy :)
Szybki i łatwy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Jajka oddzielamy żółtko od białek. Białka ubijamy na sztywno. Nadal wolno ubijając dodajemy po trochu cukru, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i oleju. Gdy wszystko ładnie się połączy wylewamy na wysmarowaną tortownicę. (Powinna być w miarę duża, bo z tych składników trochę biszkopt miejsca będzie potrzebował) I wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 minut. Ja mój piekłam trochę dłużej (prawie1h), bo za późno piekarnik włączyłam :/
Upieczony biszkopt przecinamy zmoczonym długim nożem na 2 części.
2.Masa
Śmietanę 36% ubijamy mikserem na dosyć sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukier puder oraz dla uzyskania sztywnej konsystencji wsypujemy śmietan-fixy.
3.Wykonanie
Pierwszy placek nasączam sokiem od truskawek i obkładam truskawkami (tu niestety miałam mały słoiczek truskawek:/)
Na to nakładam 1/2 masy z bitej śmietany. Następnie kładziemy drugi placek biszkoptowy. Rozrabiamy galaretkę w pół szklanki gorącej wody. przestudzamy i nasączamy ciekłą galaretką drugi biszkopt. Nakładamy pozostałą masę na wierzch i po bokach.
Ozdabiamy rodzynkami i migdałami. Można poprosić o pomoc w ozdabianiu jakąś dobrą duszyczkę :)
Mi wyszło dużo masy i dodatkowo dokupiłam gotowy pojedynczy placek biszkoptowy. Mniejszy średnicą od moich placków. Nasączyłam i na wierzch nałożyłam pozostałą masę.
Komentarze