Szybki sodowy chleb sojowy (bez glutenu)

4.49 (195 ocen)

Uwielbiam chleby z soja.Kocham te ziarna w kanapkach :)Dlatego naszło mnie, aby spróbować upiec własny chleb z soja.Chleb szybki, bo sodowy.

Składniki:

  • 1 szklanka maki kukurydzianej
    1 szklanka maki gryczanej
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka soli
    0.5 łyżeczki sody
    150g mleka
    100g kwaśnej śmietany
    2 jajka
    ok. 100g oleju rzepakowego
    1/2 szklanki ugotowanej soi
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Szybki sodowy chleb sojowy (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki łączymy w misce. Dodajemy mleko, śmietanę i jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo olej rzepakowy. Tyle, aby ciasto na chleb miało konsystencję kwaśnej śmietany.
    Na końcu dodajemy soję. Mieszamy wszystko. Wylewamy do natłuszczonej blaszki (najlepiej keksowej) i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka (po wbiciu i wyciagnięciu wykałaczki z chleba, powinna być sucha).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować