Szynka nadziewana z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy z błon, tak by został czysty promień mięsa. Ostrym nożem w środku mięsa wycinamy otwór uważając by nie przeciąć na wylot.
2.Przyprawy na marynatę ucieramy w moździerzu dodajemy posiekany czosnek, miód, olej i wino. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na 8 godzin do lodówki.
3.Mięso nacieramy solą. Do wnętrza mięsa wkładamy kawałek masła, pokrojone warzywa i kaszę. Otwór spinamy wykałaczkami lub zszywamy.
4.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sklarowane masło. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy liść, ziele i jałowiec. Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mięso podlewamy wodą lub winem.
5.Gotowe mięso kroimy na plasterki i podajemy z ulubionymi dodatkami np, krokiecikami ziemniaczanymi.
Porady
Przepis na krokieciki ziemniaczane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zwariowane-krokieciki-ziemniaczane
Komentarze