szynka nadziewana z jelenia

4.5 (198 ocen)

Pyszna soczysta szynka z jelenia z bogatym warzywnym nadzieniem.

Składniki:

  • kawałek mięsa z szynki u mnie z jelenia około 1 - 1,5 kg
    marynata:
    papryka słodka w proszku, pieprz kolorowy, gorczyca, 2 ząbki czosnku, kolendra, 2 łyżeczki miodu, tymianek
    3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
    3 - 4 łyżki czerwonego wina

    łyżka sklarowanego masła
    łyżka drobnej kaszy jęczmiennej
    marchewka
    kawałek pietruszki
    łodyga selera naciowego
    groszek (może być mrożony)
    mała cukinia
    2 szalotki
    groszek cukrowy
    2 łyżki kukurydzy
    papryka czerwona
    łyżka masła
    sól

    liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren jałowca
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka nadziewana z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błon, tak by został czysty promień mięsa. Ostrym nożem w środku mięsa wycinamy otwór uważając by nie przeciąć na wylot.
  • 2. Przyprawy na marynatę ucieramy w moździerzu dodajemy posiekany czosnek, miód, olej i wino. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na 8 godzin do lodówki.
  • 3. Mięso nacieramy solą. Do wnętrza mięsa wkładamy kawałek masła, pokrojone warzywa i kaszę. Otwór spinamy wykałaczkami lub zszywamy.
  • 4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sklarowane masło. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy liść, ziele i jałowiec. Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mięso podlewamy wodą lub winem.
  • 5. Gotowe mięso kroimy na plasterki i podajemy z ulubionymi dodatkami np, krokiecikami ziemniaczanymi.

Porady

Przepis na krokieciki ziemniaczane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zwariowane-krokieciki-ziemniaczane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować