Tagliatelle z kurczakiem w sosie szpinakowo śmietankowym

4.5 (188 ocen)

  • 35 min

Pyszne włoskie danie idealne na codzienny obiad jak również na sobotnie przyjęcia, które każdemu przypadnie do smaku. Rozpływający się makaron w delikatnym sosie szpinakowi-śmietankowym.

  • 35 min

Składniki:

  • - Makaron tagliatelle pełnoziarnisty
    - mrożony szpinak
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 2-3 łyżeczki mąki
    - mała śmietana (do sosu)
    - kostka rosołowa
    - pół szklanki wody
    - ser żółty
    - ser parmezan
    - przyprawa do kurczaka
    - przyprawa uniwersalna
    - bazylia, majeranek
    - sól, pieprz
    - masło
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z kurczakiem w sosie szpinakowo śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron w sosie szpinakowym 2 1. 1. Szpinak rozmrażamy w woku lub w głębokiej patelni. Odsączyć wodę ze szpinak, następnie na patelni roztapiamy masło, smażymy szpinak i przyprawiamy do smaku (pieprzem, solą, przyprawa uniwersalna). Na koniec chwilę przed ściągnięciem z ognia dodajemy 3-4 ząbki czosnku.
    3. Kurczak smażymy delikatnie w przyprawie do kurczaka.
    4. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu.
    5. Do szpinaku dodajemy usmażonego kurczaka, pół szklanki wody z kostką rosołową, śmietanę i ugotujemy w woku dodajemy zgęszczamy sos mąką. Następnie przyprawiamy majerankiem.
    6. Makaron wykładamy na talerz, polewany sosem, sypiemy serem zółtym i parmezanem posypując na koniec bazylia.

Porady

Zamiast makaronu pszennego można ugotować zwykły biały oraz można do dania dodać brokuły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować