Tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym

4.51 (176 ocen)

  • 15 min

Jest to moje popisowe danie z makaronem, smakuje każdemu kto tylko je skosztuje.Najczęściej go przyrządzam dla mojego chłopaka, który jest zachwycony smakiem tej potrawy.

  • 15 min

Składniki:

  • makaron tagliatelle
    250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
    100 g sera pleśniowego np: gorgonzolii
    200 g śmietanki 18%
    czosnek
    1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
    bazylia, oregano i zioła prowansalskie do smaku
    pieprz i sól do smaku
    starty parmezan
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle Ser

Tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażony czosnek 1. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak aby się nie przypalił.

  • szpinak przyprawiony ziołami 2. Wrzucamy umyte liście szpinaku, rwąc je na mniejsze części. Dusimy aż zmięknie, ok.10 minut.
    Przyprawiamy szpinak do smaku : solą, pieprzem, bazylią , oregano i ziołami prowansalskimi (ja z reguły dodaję świeży szpinak zamiast mrożonego, gdyż nadaje on wyjątkowego smaku potrawie, ale oczywiście w okresie zimowym można go zastąpić mrożonym).

    W tym samym czasie gotujemy makaron "al dente".
  • sos szpinakowo - serowy 3. Do szpinaku wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy.
    Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką aż do momentu połączenia się składników.
  • gotowe danie na talerzu 4. Wykładamy sos szpinakowo - serowy na makaron.
    Przed podaniem na stół - posypujemy obficie startym wcześniej na tarce parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser pleśniowy Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować