Jest to moje popisowe danie z makaronem, smakuje każdemu kto tylko je skosztuje.Najczęściej go przyrządzam dla mojego chłopaka, który jest zachwycony smakiem tej potrawy.
15 min
Składniki:
makaron tagliatelle
250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
100 g sera pleśniowego np: gorgonzolii
200 g śmietanki 18%
czosnek
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
bazylia, oregano i zioła prowansalskie do smaku
pieprz i sól do smaku
starty parmezan
Tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak aby się nie przypalił.
2.Wrzucamy umyte liście szpinaku, rwąc je na mniejsze części. Dusimy aż zmięknie, ok.10 minut.
Przyprawiamy szpinak do smaku : solą, pieprzem, bazylią , oregano i ziołami prowansalskimi (ja z reguły dodaję świeży szpinak zamiast mrożonego, gdyż nadaje on wyjątkowego smaku potrawie, ale oczywiście w okresie zimowym można go zastąpić mrożonym).
W tym samym czasie gotujemy makaron "al dente".
3.Do szpinaku wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy.
Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką aż do momentu połączenia się składników.
4.Wykładamy sos szpinakowo - serowy na makaron.
Przed podaniem na stół - posypujemy obficie startym wcześniej na tarce parmezanem.
Komentarze