Tarta Tatin na cieście francuskim

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na Tartę Tatin znalazłam w książce Raymonda Blanca "Łatwa kuchnia francuska", trochę go zmodyfikowałam po swojemu, ale wyszła cudowna, aromatyczna tarta, najlepsza była na ciepło

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - jabłka duże: 5 sztuk
    - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - margaryna: 70 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - kora cynamonowa: 0.33 sztuki
    - woda: 100 mililitrów
    - cukier: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta tatin na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta Tatin na cieście francuskim 1. Przygotowanie karmelu:
    Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.
  • Tarta Tatin na cieście francuskim 2. Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korą cynamonową. Kora jest co prawda bardzo twarda, ale po zmieleniu rozsiewa aromat dużo mocniejszy i piękniejszy niż cynamon z torebki.
  • Tarta Tatin na cieście francuskim 3. Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.
  • Tarta Tatin na cieście francuskim 4. Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować