Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem i porami

4.46 (178 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię przyrządzać pyszne i szybkie potrawy dla mojej rodziny. Takie właśnie jest to danie. Proste, nie wymaga wielu składników i wszystkim naprawdę smakuje.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 sztuka
    - Duże pory: 2 sztuki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - wędzony boczek: 30 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - śmietana gęsta 12%: 2 łyżki
    - ser żółty: 20 dekagramów
    - gałka muszkatołowa, sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem i porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastem francuskim wylepić brzegi i dno okrągłej formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem, położyć pergamin, obciążyć suchym grochem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 2000C.
  • 2. Obraną cebulę oraz oczyszczone pory pokroić w plasterki i przesmażyć na suchej patelni. Rozłożyć na podpieczonym cieście (wcześniej zdjąć pergamin z grochem).
  • 3. Boczek pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć i rozłożyć na porach.
  • 4. Roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką, wymieszać, zalać farsz. Posypać startym żółtym serem. Piec około 30 minut w 1800C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować