Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka z roztopionym masłem zmiksować w malakserze
do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
2.Ciasteczkową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 18x27
(lub innej dowolnej formy) wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy.
Odstawić do lodówki na około 15min.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i lekko przestudzić.
4.Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny. Następnie przełożyć banany do malaksera
dodać jogurt oraz cukier i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę
i wszystko raz jeszcze chwileczkę zmiksować. Masę wylać na Ciasteczkowy spód i włożyć
do lodówki na około 2 godziny, aż masa stężeje.
5.Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6.Po około 2 godzinach wyciągnąć ciasto i ułożyć na nim banany pokrojone w plasterki
oraz zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje
(najlepiej na całą noc).
Komentarze