Tort auto

4.5 (141 ocen)

  • 4 min

Tort zrobiłam na pierwsze urodziny mojego chrześniaka, który uwielbia samochody.Tort jest bardzo pracochłonny, ale daje wiele satysfakcji z wykonania.

  • 4 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 całe jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    - 1/3 szklanki przegotowanej wody
    - kilka kropli olejku np. migdałowego

    Krem:
    - ok. 750 ml śmietany 30%
    - 5 opakowań śmietan fix

    Masa maślana do posmarowania tortu i mocowania dekoracji:
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 kostki masła
    - 2 opakowania cukru waniliowego
    - sok z połowy cytryny

    Dekoracja:
    - ok. 500 g lukru plastycznego
    - 5 okrągłych ciemnych ciastek
    - biały pisak cukrowy
    - kilka cukierków typu lentilki
    - czekoladowe literki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort auto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt.
    Całę jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach).
    Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką.
    Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
    Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni.
    Upieczony biszkopt wystudzić.
  • wzór cięcia biszkoptu 2. Wykrawanie biszkoptu.
    Całkiem zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki.
    Następnie (okrągłe placki leżą jeden na drugim) kroimy biszkopt wg wzoru.
    Odrzucamy części oznaczone na czarno - nie będą potrzebne.
    Części oznaczone na czerwono stanowić będą "budę" auta.
    Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników.
  • wzór nr 2 3. Bita śmietana - ubijamy śmietanę 30% dosypując śmietan fix do uzyskania sztywnej konsystencji.
    Bitą śmietaną przekładamy biszkopty oznaczone we wzorze na biało.
    Osobno tworzymy budę auta - przekładamy bitą śmietaną części oznaczone we wzorze na różowo (wszystkie sześć kawałków).
    Smarujemy bitą śmietaną kawałek górnego białego biszkopta i przyklejamy budę.
    Od góry będzie to wyglądało tak, jak na wzorze nr 2.
  • 4. Masa maślana
    Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka.
    Gotową masą smarujemy nasze auto od góry i po bokach.
    Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.
    Zostawmy troszkę masy maślanej do przyklejenia dekoracji na gotowym torcie.
  • 5. Ozdabianie
    Mamy już prawie gotowe auto - brakuje karoserii.
    Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm).
    Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Formujemy autko lekko dociskając lukier i likwidując pęcherze powietrza.
    Nadmiar lukru odcinamy ostrym nożem.
    Póki lukier jest wilgotny, możemy go dowolnie ozdobić.
    Masą maślaną przyklejamy lentilki jako światła w aucie z przodu i z tyłu. Okrągłe ciastka przyklejamy jako koła auta, nie zapominając o kole zapasowym z tyłu. Pisakiem malujemy drzwi i szyby. Literki układamy w dowolny napis.
    Aby lukier plastyczny całkiem zasechł musi minąć kilka godzin.

Porady

Smarując biszkopt bitą śmietaną, nie nakładajmy go przy samych brzegach - ważne, żeby bita śmietana nie dotykała lukru plastycznego, bo go rozpuści. Jeśli lukier plastyczny jest zbyt twardy, długo go ugniatamy zwilżonymi wodą dłońmi. Lukier najlepiej wałkować na blacie kuchennym posmarowanym olejem. W przełożeniu lukru na tort pomocny jest pergamin - możemy na nim rozwałkować lukier, a potem przenieść go na tort za pomocą pergaminu. Niezbędne jest posmarowanie tortu masą maślaną zanim położymy lukier, w przeciwnym razie lukier będzie osuwać się z ciasta. Zamiast masy maślanej możemy wykorzystać dowolny krem na bazie masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować