Tort czekoladowy z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
białka ubić na sztywno dodać żółtka dodać stopniowo szklankę cukru.Wyłączyć mikser. Dalej mieszając łyżką dodajemy mąkę,proszek oraz kakao a na koniec olej.Przelać ciasto do formy,piec około 30minut w temperaturze 180 stopni.
WAŻNA INFORMACJA!!!
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, biszkopt KONIECZNIE uderzyć z formą o blat stołu.Biszkopt upiec 1 dzień wcześniej.
KREM CZEKOLADOWY:
400g kremówki 30% ,ubić z około pół szklanki cukru pudru i 2 paczki śmietanki FIX.W drugiej misce utrzeć pół szklanki pudru+ 1 serek mascarpone(250g Biedronka).Do masy serowej dodajemy ubitą kremówkę,2 łyżki kakao+1 tabliczka deserowej czekolady posiekanej na drobne kawałki.
SPOSÓB WYKONANIA CAŁEGO TORTU:
Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części,nasączamy tym pączem,rozsmarowywujemy dżem wiśniowy i nakładamy krem.Wierzch ciasta smarujemy i ustrajamy kremem lub polewą.
POLEWA:
Wszystko to razem rozpuścić w garnku.Przed nałożeniem polewy, ciasto na wierzchu cienko posmarować dżemem(2 łyżki).
Porady
Ciasto można udekorować różyczkami czekoladowymi kupionymi w markecie.Odstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze