Tort na 18 urodziny

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz. 10 min

Urodzinowy tort dla dziewczyny

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY
    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżki mąki pszennej
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE
    Po 10 łyżek
    mąki
    cukru
    zmielonych orzechów włoskich
    4 jajka
    1 proszek do pieczenia

    BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY (wszystkie składniki razy 3)
    2 jajka
    2 łyżki zmielonych orzechów
    1,5 łyżki bułki tartej
    2 łyżki cukru kryształu
    0,5 łyżki mąki pszennej
    proszku do pieczenia na koniec łyżeczki

    MASA(podaje podwójny przepis)
    10 żółtek
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    3 kostki margaryny
    DO DEKORACJI LUKIER PLASTYCZNY

    Gotowy lub zrobiony
    Składniki
    50 ml gorącej wody
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    około 80 dag cukru pudru
    kilka drucików florystycznych
    barwniki lub sok malinowy
    dwie małe wykałaczki
    PONCZ
    Szklanka mocnej herbaty
    2 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na 18 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT ORZECHOWY
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylewamy na tortownicę (26 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 30 min.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE
    Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Wylać do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem, ale tylko spód i obsypanej mąką. piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. Po ostygnięciu przeciąć na pół aby powstały 2 krążki.
  • 3. BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY
    Pieczemy 3 takie same biszkopty
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę (20 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 25 min.
  • 4. MASA
    Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną.
  • 5. Lukier plastyczny
    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Cukier puder wysypujemy na blat i wylewamy żelatynę z glukozą. Staramy się zarabiać wszystko razem najpierw łyżką, a potem dłońmi. Wyrabiamy masę do czasu aż będzie mieć konsystencję plasteliny. Farbujemy na dowolne kolory.
  • 6. Biszkopty polewamy ponczem. Nakładamy krem. Zaczynamy od większych krążków. Ciasto orzechowe, krem, biszkopt orzechowy, krem, ciasto orzechowe, cienko krem. Teraz osobno małe krążki przekładamy kremem. obydwa ciasta smarujemy całe kremem i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy przygotować róże do dekoracji. Ja wykrawam krążki z lukru ,trochę rozgniatam na końcach żeby wychodziły ładne płatki składam je, płatek po płatku formując różę. Jeśli ktoś nie ma barwników można farbować lukier sokami lub galaretką.Robimy kilka liści. Na gotowe ciasto nakładamy rozwałkowany lukier zaczynamy od spodu tortu czyli większego ciasta. Odcinamy nadmiar lukru przyciskając lukier aby ładnie obkleił ciasto. Wycinamy dekoracyjne paski z lukru o innym kolorze i przyklejamy wodą do lukru. Nakładamy mniejsze ciasto na tort i również obklejamy go lukrem. cyferkę 18 wycinamy z lukru wkładamy od spodu wykałaczkę aby można je było potem wbić w tort i pozostawiamy do wyschnięcia. Z pozostałego lukru wycinamy gwiazdki wbijamy w nie drucik od spodu i również pozostawiamy do wysuszenia. Dekorujemy tort różami wbijamy cyferki i gwiazdki. Dookoła robimy dekoracyjne kulki. Jak zrobić kokardę pokazuję krok po kroku.
  • Dwa paski 7. Z lukru wycinamy dwa paski równe paski
  • Zagniatamy na końcach 8. Nakładamy je na dwa osobne ruloniki np po ręczniku papierowym, i zagniatamy na końcach
  • składamy je ze sobą 9. Składamy je razem końcami
  • tworzymy harmonijke 10. Wycinamy równy kwadrat robimy z niego harmonijkę
  • Łączymy na składaniu 11. Nakładamy na łączenie, pozostawiamy do wyschnięcia

Porady

Lukier plastyczny bardzo szybko wysycha więc należy go przykrywać folią jeśli z niego nie korzystamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować