Tort śmietanowy z truskawkami

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny, rozpływający się w ustach tort śmietanowy z truskawkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    Poncz:
    125 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wódki
    Krem śmietanowy:
    600 ml śmietany 30 %
    250 g sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 opakowania śmietan fix
    Dodatkowo:
    1 kg truskawek
    250 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem śmietanowy:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
  • 3. Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.
  • 4. Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki. Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować