TORT TRUFLOWY

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort bardzo czekoladowy o smaku rumowym.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/ciasto czekoladowe:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -250 g. masła
    -200 g. cukru pudru
    -6 jajek
    -1 cukier waniliowy
    -300 g. mąki tortowej
    -2 łyżki kakao
    -50 g. mielonych migdałów
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    2/nasączenie:
    -1 słoiczek dżemu morelowego-280 g.

    3/krem truflowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. czekoladek Trufle z rodzynkami i rumem
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki gorącej wody

    4/krem czekoladowy-biały:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 czekolada biała
    -80 g. cukru pudru
    -1 Śnieżka z czekoladą
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -400 g. jogurtu greckiego

    5/polewa czekoladowa:
    -200 g. czekolady mlecznej
    -200 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Tort truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe 1. 1/ciasto czekoladowe:
    Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min.
    Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
  • nasączanie 2. 2/dżem:
    Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.
  • warstwa kremu 3. 3/krem truflowy:
    Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy.
  • 2 blat biszkoptu nasączonego 4. Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.
  • warstwa kremu białego 5. 4/krem czekoladowy biały:
    Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy.
  • tort przełożony 6. Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.
  • tort przed polewą 7. Potem zdjąć obręcz z tortownicy, tort ułożyć na kratce, albo tacce.
  • polewa czekoladowa 8. 5/polewa czekoladowa:
    Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort.
  • dekoracja 9. Z reszty zrobić esy-floresy na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować