1.1/ciasto czekoladowe:
Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min.
Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
2.2/dżem:
Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.
3.3/krem truflowy:
Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.
5.4/krem czekoladowy biały:
Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy.
6.Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.
7.Potem zdjąć obręcz z tortownicy, tort ułożyć na kratce, albo tacce.
8.5/polewa czekoladowa:
Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort.
Komentarze