Tort urodzinowy elmo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkopta:
Ubić białka na sztywno dodać cukier, po jednym żółtku cały czas mieszając. Na końcu wsypać make proszek do pieczenia i kakao. Przygotowana masę wlać do tortownicy piec w temp 180 stopni około 35 minut.
Ostudzony biszkopt podzielić na dwie części.
Wykonanie wkładki kokosowej:
Białka ubijamy na sztywno dodać cukier po czym make i wiórki kokosowe. Powstałą masę wylać na tortownice zapiekać około 20-25 minut. Wyjąc ostudzić
Wykonanie masy:
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Wlać drugą szklankę mleka połączoną z mąką i żółtkami. Intensywnie mieszać aż powstanie gęsty budyń. Wtedy wsypać kawę cappuccino. Zdjąć z ognia pozostawić do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna połączyć ja z 1 kostka masła i 0,5 margaryny.
.
Składanie tort: .Na spód dajemy biszkopt kakaowy po czym rozsmarowujemy połowę masy. Dajemy wkładkę kokosową i resztę masy po czym biszkopt kakaowy.
Dekoracje wykonałam gotowa masą kupiona w sklepie ( śmietankową) którą wymieszałam z czerwonym barwnikiem spożywczym w proszku.dekorujemy szpryca z końcówką gwiazdki. Oczy i nos wykonane zostały z masy cukrowej kupionej w sklepie.
Komentarze