Tradycyjna chłopska zupa grochowa - grochówka

4.77 (175 ocen)

  • 20 min

Na pewno każdy z nas tęskni za smakiem tradycyjnej grochówki z dzieciństwa, przepis znalazłam w starym zeszycie babci!

  • 20 min

Składniki:

  • 400 g grochu w połówkach
    300 g boczku
    1 kiełbasa ok 250-300g
    4 litry rosołu
    5 ziemniaków
    250 g włoszczyzny w paskach mrożonej
    10 g majeranku ( 1 op.)
    łyzka suszonego czosnku
    łyżka suszonej cebuli
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.77 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka Dania jednogarnkowe

Tradycyjna chłopska zupa grochowa - grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą tak, aby go zakryła na 4 cm i odstawić na 3-4h.
  • 2. Po tym czasie przelać go wraz z wodą do rosołu i gotować do miękkości. Gdy zmięknie dodać mrożoną włoszczyznę,pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek, tłuszcz wyrzucić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut, wsypać majeranek i przyprawy, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Podajemy z białym pieczywem z masłem lub smalcem. Przed podaniem grochówkę dekorujemy majerankiem.

Porady

Majeranek zapobiega wzdęciom, jednak ma tę właściwość tylko jeśli zostanie dodany na końcu gotowania, tuż przed podaniem, pamiętajmy o tym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groch Kiełbasa Majeranek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować