Udka z kurczaka duszone z warzywami

4.84 (160 ocen)

  • 15 min

Pyszny, zdrowy przepis na niedzielny obiad z kurczaka z warzywami.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 udka duże,
    2 marchewki,
    seler,
    1 por,
    cukinia,
    1 cebula,
    Oliwa,
    Zioła – liść laurowy 4 listki, tymianek, majeranek, 4 ząbki czosnku,
    Sok z jednej cytryny
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.84 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka duszone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę (nigdy nie piekę kurczaka ze skórą- myślę, że jest niezdrowa). Udka dzielimy na dwie części ( tzw pałeczki i podudzia), przyprawiamy solidnie solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Warzywa myjemy i kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron. Usmażone przekładamy do dużego naczynia a na patelni, na tym samym tłuszczu smażymy warzywa.
  • kurczak z warzywami 3. Lekko podsmażone dodajemy do udek. Dokładamy tam zioła w dużej ilości, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godz. Do tego możemy podać pieczone ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować