Warzywne risotto

4.5 (151 ocen)

Szybkie i smaczne risotto w wersji wegetariańskiej. Jest na prawdę bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu po 100g
    2 cebule
    1 mała cukinia
    ok. 30 dkg pieczarek
    pół papryki czerwonej.
    Bulion
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Warzywne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy.
  • 2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cukinie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy nasiona (najlepiej łyżką) i kroimy w pół plasterki. Paprykę myjemy, kroimy w plasterki.
  • 3. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, przesmażamy 10 minut. Po upływie czasu dodajemy cukinię, również przesmażamy 10 minut. Na koniec dodajemy pieczarki i również smażymy 10 minut.
  • 4. Do warzyw dodajemy nie ugotowany ryż i przesmażamy cały czas mieszając przez około 7 minut. PO upływie czasu dodajemy 1 szkl, buliony i praktycznie cały czas mieszając, czekamy aż ryż wchłonie bulion.
  • 5. Gdy ryż wchłonie bulion, dodajemy drugą szkl, bulionu i pozostawiamy na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion. Od czas do czasu mieszamy.
  • 6. Po wchłonięciu bulionu, dodajemy trzecią ostatnią szkl. bulionu i pozostawiamy na ogniu, aż ryż wchłonie bulion- co jakiś czas mieszając. Po wchłonięciu bulionu próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Porady

Pamiętajmy by bulion nie byl byt słony!! Ja używałam bulionetek z knorra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować