Wielkanocna domowa necówka

4.51 (148 ocen)

  • Dla 10 osób

Nic nie smakuje podczas świąt tak dobrze, jak domowe wędliny. ;)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki

    400 g polędwiczki wieprzowej

    4 ząbki czosnku

    4 łyżeczki majeranku

    1 sucha bułka cebulowa

    2 cebule

    pół szklanki mleka

    łyżeczka suszonej chilli

    łyżeczka pieprzu

    dwie łyżeczki soli morskiej

    szczypta kminku

    2 jajka

    dwa kawałki siatki wędliniarskiej
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wielkanocna domowa necówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki
    ziemniaczane) i dodajemy do mielonego mięsa. Suchą bułkę ścieramy i
    zalewamy mlekiem.
    Kiedy dobrze wchłonie płyn, dodajemy do karkówki.

    Doprawiamy solą, majerankiem, chilli, pieprzem oraz kminkiem. Czosnek
    przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i wyrabiamy przez kilka
    minut, aż wszystkie składniki
    dobrze się połączą.

    Mięso dzielimy na dwie części, polędwiczkę przekrawamy na pół.
  • 2. Z karkówki układamy wałeczek, na środek układamy polędwiczkę i
    dokładnie oblepiamy, mocno uciskając.

    Przygotowaną necówkę wkładamy do siatki wędliniarskiej, mocno
    zawiązujemy na obu końcach.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego
    do 180 stopni na około półtorej godziny.

    Po czterdziestu pięciu minutach przewracamy necówkę na drugą stronę.

    Podajemy na zimno, do kanapek lub na ciepło z sosem chrzanowo - żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować